Головна | Реєстрація | Вхід | RSSНеділя, 24.11.2024, 11:49

Попівська загальноосівтня школа І-ІІ ступенів

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0

Сторінка медичної сестри

  Організація якісного і доступного харчування в загальноосвітніх навчальних закладах на сьогодні є важливою соціальною програмою. Повноцінне, збалансоване харчування є однією з умов нормального функціонування дитячого організму. Раціональне харчування зумовлює належний розвиток усіх життєвоважливих органів і системи, сприяє зміцненню захисних функцій організму. Якість харчування опосередковано і безпосередньо впливає на якість засвоєння школярем навчального матеріалу. Період від 7 до 18 років, коли дитина проводить більше часу в школі, характеризується підвищеним розумовим і фізичним навантаженням. Тому збереженню здоров’я дитячого організму та його гармонійному розвитку сприятиме забезпечення підростаючого покоління повноцінним і збалансованим харчуванням і дотримання у шкільних їдальнях сучасних вимог якості та безпеки харчових продуктів. 

   Для підтримання здоров’я учнів, необхідно дотримуватись трьох принципів здорового харчування:

                                 1. Помірність – калорійність раціону не перевищує енергетичних витрат організму.

                                 2. Різноманітність – споживання усіх основних груп харчових продуктів: хліб і крупи; овочі та фрукти; м’ясо та молочні вироби.

                                 3. Збалансованість – правильнее співвідношення груп харчових продуктів.

  З метою створення належних умов для збереження здоров’я дітей, попередження виникнення захворювань у навчальному закладі організоване гаряче харчування учнів.   У школі організація харчування дітей здійснюється на підставі Законів України: «Про освіту»; «Про загальну середню освіту»; «Про місцеве самоврядування в Україні»; «Про охорону дитинства»; «Про державну допомогу сім’ям з дітьми»; «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»; «Про дитяче харчування»; «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»; «Про захист населення від інфекційних хвороб»; Постанов Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 року № 15 «Про затвердження норм харчування у навчальних закладах; від 19.06.2002 року № 856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів загальноосвітніх навчальних закладів»; наказів Міністерства охорони здоров’я України і Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 року № 242/239 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»; від 17.04.2006 року № 298/227 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах», Міністерства економіки України від 01.08.2006 року № 265 «Про затвердження Методичних рекомендацій з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах».

  Щороку на початку навчального року видається наказ «Про організацію гарячого харчування учнів у поточному навчальному році», створюється бракеражна  комісія, до складу якої входять медичний працівник, представник адміністрації закладу, завідуюча шкільною їдальнею, член профспілкового комітету, голова ради школи, затверджується графік прийому їжі учнями школи, визначаються пільгові категорії учнів, з числа тих, хто має або не має посвідчення потерпілих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, дітей учасників АТО, організовується чергування педагогічних працівників  в обідній залі.

   Гарячим харчуванням охоплені 100 % учнів 1-9-х класів. Для всіх молодших школярів і соціально-незахищених дітей з районного бюджету виділені кошти для їх безкоштовного гарячого харчування.

   Послугу з організації гарячого харчування учнів школи, після тендерних процедур, проведених Міністерством праці та соціальної політики України,здійснює ПП Галушко С. Д.. Денна вартість харчування однієї дитини в середньому становить 5 грн.  без благодійних внесків.

   Класні керівники та класоводи постійно інформують батьків про організацію харчування дітей у шкільній їдальні, обговорюють на батьківських зборах питання, пов’язані з харчуванням, проводять заходи із формування в учнів навичок та культури здорового харчування, етики прийому їжі, профілактики харчових отруєнь та інфекційних захворювань. На засіданнях Ради школи, нарадах при директору постійно заслуховуються питання організації та здійснення харчування учнів школи, а саме:

  • відпрацювання режиму і графіка харчування дітей;
  • режиму чергування педагогічних працівників в обідній залі;
  • перевірка достовірності інформації щодо кількості дітей, які потребують гарячого харчування (у тому числі пільгових категорій);
  • участь у бракеражі готової продукції, координація діяльності медичного працівника щодо контролю за якістю готових страв;
  • контроль за дотриманням школярами правил особистої гігієни та культурою вживання їжі;
  • підвищення якості послуг харчування;
  • контроль за харчуванням групи  продовженого дня.

  Їдальня школи розміщена в типовому приміщенні. Розрахована на 80 посадкових місць. Харчоблок відповідає санітарно-гігієнічним нормам, забезпечений електричною плитою, витяжкою, холодильниками, гарячою та холодною проточною водою, стелажами для зберігання посуду, миючими засобами тощо. Штат працівників їдальні становить 1 особа.  Кадровий склад має професійну фахову підготовку та проходить медико-санітарну комісію. Асортимент продукції, що пропонується у їдальні, включає гарячі страви, гарніри, салати, напої, фрукти, борошняні вироби . Дотримання щоденного меню є обов’язковим у закладі, яке щоденно затверджується директором школи та складається відповідно до примірного двотижневого меню, погодженого з Державною санітарно-епідеміологічною службою України Жашківського міжрайонного управління. У відповідних журналах реєструється бракераж сировини та готової продукції. Адміністрацією школи  здійснюється періодичний контроль за дотриманням технології приготування страв, якістю харчування та дотриманням санітарно-гігієнічних норм. Постійний контроль за організацією харчуванням здійснює і медична сестра школи.

 

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz